Processed with VSCO with l9 preset

Kirjoitin tovi sitten uudesta lempisarjastani, Grace Coddingtonin tähdittämästä Face to Gracesta. M2M-portaalissa esitettävä ohjelma ei ole toki ainoa liikkuva kuva, jonka pääosassa ovat muoti ja pukeutuminen: näitä tarinoita on kerrottu erityisesti dokumenttien muodossa ja tästä postauksesta löydät omat suosikkini!

The First Monday in May

The First Monday in May on ehkä kaikkien aikojen euforisin muotidokkarikokemus. MET-gaalasta ja vuoden 2015 Kiina-näyttelystä kertova teos on osa Yhdysvaltojen Vogueen ja Anna Wintouriin linkittyvien dokumenttien jatkumoa, joista tunnetuin lienee Suomen televisiokanavilla useaan otteeseen nähty The September Issue.

Muoti on eskapismia parhaimmillaan ja The First Monday in May osoittaa, miten muodista voi tehdä fantasioiden ohella myös täyttä teatteria. Oma katseeni kiinnittyi dokumentin aikana erityisesti näyttelyn pääkuraattorin Andrew Boltonin upeisiin Thom Browne -asuihin ja Guo Pein kanariankeltaisessa leningissä punaista mattoa seilaavaan Rihannaan. Se on tämän vuosikymmenen upeimpia muotihetkiä.

 

Franca: Chaos & Creation

Kuolemaansa saakka Italian Voguen päätoimittajana toiminut Franca Sozzani lienee yksi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmmista muotitoimittajista. Sozzani näytti, miten muotilehti voi olla silkan hedonismin ohella myös polittinen keskusteluareena ja toimittajan valtakaudella Italian Voguen kuvasarjoissa otettiin kantaa muun muassa huumeisiin, parisuhdeväkivaltaan ja ympäristötuhoihin. Siinä sivussa toimittaja loi myös supermallin käsitteen valokuvaaja Steven Meiselin kanssa.

Vuonna 2016 ilmestynyt Franca: Chaos & Creation kertoo ikonisten editorialien ja ennen kaikkea Franca Sozzinin tarinan. Sozzinin poika Francesco Carrozzini ohjasi ja kuvasi dokumentin, mikä välittyy katsojalle harvinaisen hartaana tunnelmana. Franca: Chaos & Creation onkin ehkä lopulta tarina äidin ja pojan suhteesta ja se, jos mikä, vetää muutamaan otteeseen silmäkulmat kosteiksi.

 

We, Margiela

We, Margiela on poikkeuksellisen tunnepitoinen dokumentti. Muut merkittävistä muotitaloista kertovat dokumentit keskittyvät usein nimekkäisiin suunnittelijoihinsa, mutta Martin Margiela jää sattuneista syistä omasta brändistään kertoavasta elokuvasta taka-alalle.

Ja siitä syystä We, Margiela onkin niin koskettava. Dokumentti perkaa muotitalon historian suunnittelijakollektiivinsa avulla ja heti ensimmäisen haastattelun jälkeen on selvää, miten järisyttävä vaikutus Margielalla on ollut jokaiseen työtoveriinsa.  Ja sen seurauksena on selvää, että Maison Martin Margiela ei ole ollut koskaan pelkkä yksikkö, vaan osiensa summa.

 

+ Balenciaga

Katsoin Cristóbal Balenciagasta kertovan dokumentin monta vuotta sitten jostain suoratoistopalvelusta, mutta kyseistä pätkää ei tahdo löytyä enää edes Googlen avulla. Dokumentti on kuitenkin olemassa, siitä on todisteena tämä Instagramiin ladattu kuva. Elokuva kannattaa pistää katsoen, mikäli sen jostain löytyy, sillä se antaa hieman perspektiiviä Balenciagan nykytilaan Demna Gvasalian käsissä.

//

I wrote about my new favourite show a few weeks ago. Face to Grace is one of the most interesting talk shows in a long while and not only because of the gorgeous Grace Coddington, but also due to the fact that fashion plays a big role in the show. 

Inspired by Face to Grace, I shared a few of my all time favourite fashion documentary films starting with The First Monday in May, which I think is the most euphoric fashion experience ever, to the emotional We, Margiela. I’d also recommend checking out the film portraying the story of Franca Sozzini, the highly influential editor-in-chief of Vogue Italia. 

These documentary films are a good example of the fact that fashion can be purely visual joy but at the same time, it can also a space for politics and public discussion.

Photo: Tomi Mustikka

One thought on “ Parhaat muotidokumentit ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s