OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“She read Andy Warhol’s books and realized that what most people want, when they dream of fame, is not necessarily wealth or power but limitlessness: the ability to change.”
Rachel Syme, The New York Times.

Lady Gaga on taas ajankohtaisempi kuin pitkään aikaan ja taiteilija on esiintynyt jo ties miten monessa mediassa A Star Is Born -elokuvan ensi-illan lähestyessä. Varastin oheisen sitaatin uunituoreesta The New York Timesin haastattelusta, jonka kirjoittanut Rachel Syme analysoi huumaavan tarkalla otteella Gagan ympärillä huojuvaa tähtiauraa. Teksti resonoi jossain syvällä solutasolla.

Lienee paikallaan mainita heti alkuun, että julkisuus ei ole ollut koskaan Gagan tapaan päiväunieni kohde tai ehkä oli ensimmäisellä luokalla, kun sain joululahjaksi A-Teensien ja Britney Spearsin cd-levyt, mutta se on jo toinen tarina. Tämän avautumisen päiväys on tässä päivässä.

Olen opiskelujeni osalta siinä tienristeyksessä, että paluu työelämään alkaa tulla vähitellen ajankohtaiseksi. Se tuntuu samalla ihan tosi ihanalta ja kammottavalta ja ansioluetteloani päivittäessä olen ymmärtänyt, että näytän sen perusteella lähinnä jakomielitautiselta ja sitoutumiskammoiselta. Olen singonnut sinne sun tänne, huvipuistosta mainostoimistoon, narikkapojasta projektipäälliköksi ja amiksesta yliopistoon.

Symen sitaatin luettuani muistin taas, mistä tässä kaikessa on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana kyse. Muutos on ollut mulle polttoainetta, jota olen käryttänyt rikkoessani omia henkilökohtaisia ja ammatillisia raja-aitojani. Minua on aina ahdistanut ajatus siitä, että kouluttaisin itsestäni yhden tempun ponin, jonka kaviot kopisevat koko loppuelämän samojen askelsarjojen mukaan. Sen takia olen viettänyt leijonanosan aikuiselämästäni jossain siellä mukavuusalueen toisella puolen.

Kuten Syme sen tiivisti, olen pyrkinyt urallani fyrkan ja vallan sijasta kohti rajattomuutta. Siinä saattaa olla hieman selittelemistä ja se todennäköisesti näyttää kummalliselta ansioluettelossa, mutta se on lopulta aika yksinkertainen asia. Toiset tahtovat vahvan ammatillisen leiman ja lokeron, mutta uskon itse jatkuvaan muodonmuutokseen.

Olin pari viikkoa sitten raksaamassa Kaarina Kaikkosen We Are Still the Same -installaatiota Oslon oopperatalon vastarannalla. Taitelija kysyi minulta useaan otteeseen työn lomassa, mitä helvettiä johtamisen opiskelija tekee niittipistooli kädessä UFFin lahjoittaman paitameren keskellä.

Sitä ihmettelin hetken minäkin, mutta en enää.

Siellä meikä pisti taas yhtä raja-aitaa paskaksi.

//

“She read Andy Warhol’s books and realized that what most people want, when they dream of fame, is not necessarily wealth or power but limitlessness: the ability to change.”
Rachel Syme, The New York Times

I love Lady Gaga and I’m so happy that she’s had more airtime in media while promoting her new movie, A Star is Born. The citation above is taken from The New York Times article revolving around Gaga’s stardom and fame, written by Rachel Syme and it hit me hard. 

I guess it’s worth mentioning at this point that I’ve never really dreamed of being a celebrity. Still something in Syme’s words felt so meaningful, especially when reading it in my current life situation.

I’m finishing my studies next spring, meaning that I have to start penetrating to the job markets again asap. It feels strange and updating my cv and resume has been for some reason a dreadful experience. Going through things that have happened to me career wise and academically during the past years has led to me thinking of fundamental questions, like if anything makes sense anymore. I’ve been doing way too many things in my past and looking at my resume gives a picture of me as lunatic who hates decision making and committing to anything for more than a few weeks.   

Reading Syme’s article and especially the quote above made me realise a lot about my career. What I’ve been looking for is not definitely fame, money or power but limitlessness. I love change and I’ve never seen myself as a one trick pony. Instead, I’ve seen myself as someone who keeps growing and evolving continuosly.

That’s for sure how I’ll keep thriving in the future as well. 

Photo: Tomi Mustikka

One thought on “ Rajaton ”

  1. Mahtavaa Tomi! Tää teksti muistutti mua taas siitä ajatuksesta, että mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja on olemassa. Mäkään en koe olevani sitä tyyppiä joka pysyy yhdellä (tai parillakaan…) alalla koko ikänsä. Kaipaan muutoksia ja uutta opittavaa jotta mielenkiinto säilyy. Kiitos!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s