gbg_1_of_1

Rakastuin lukioikäisenä korviani myöten ruotsalaisen popmusiikkiin. Samastuin Kentin maalaamiin melankolisiin sävyihin, tykästyin teknoon Familjenin opastamana ja pakenin todellisuutta Detektivbyrånin pölyiseen folktoimistoon.

Kulutin vapaa-aikani etsimällä uusia ruotsalaisia suosikkiartisteja ja yritin pysyä hereillä ruotsin kielen tunneilla, jotta ymmärtäisin paremmin, mistä kappaleissa lauletaan.

Turvauduin ruotsalaiseen musiikkiin myös elämäni synkimpinä hetkinä, joiden merkittävimpänä valonkantajana toimi Håkan Hellström. Ruotsin kultapoika julkaisi För sent för Edelweiss -levynsä juuri ennen Kauppatorilla järjestettyä From Sweden With Love -konserttia, jota olen muistellut jälkeenpäin yhtenä elämäni tärkeimmistä tapahtumista. Vettä tuli taivaalta vaakatasossa ja mukulakivillä lainehti, mutta olin sateesta ja tuulesta huolimatta onnellinen siitä, että lavalla esiintyi henkilö, jonka tarinoihin pystyin jollain kummallisella tavalla samaistumaan.

Sain myöhemmin selville, että suurimmalla osalla uusista suosikkiartisteistani on yhteinen nimittäjä: Göteborg. Broder Daniel, Håkan Hellström, The Knife, Jens Lekman ja Timo Räisänen – kaikilla näillä artisteilla oli juurensa Ruotsin länsirannikolla. Siellä sulassa sovussa, pauhasivat Henrik Berggrenin angstiset itsemurhalaulut ja The Embassyn sekä The Tough Alliancen baleaariset popit. Ja siellä myös minä olin ajatuksissani ollut, kaikki ne lukion käytävillä vietetyt vuodet.

Pari viikkoa sitten seisoin Göteborgin Landvetterin lentokentän taksitolpalla, koko omaisuus kahteen matkalaukkuun pakattuna. Aurinko poltti nahkatakin selkämystä viskoessani veskoja hiki otsalla taksin takakonttiin ja funtsin tuskastuneena, mihin helvettiin sitä oli ihminen taas ryhtymässä.

Myrkyllinen mielenmaisema ei onneksi ottanut ajatuksia haltuunsa kuin ohikiitävän hetken ajaksi, sillä arki alkoi Ruotsin länsirannikolla varsin nopeasti. Ja sillä helvetillä tarkoitin elämää Ruotsissa, sillä Göteborg on nyt virallisesti kotikaupunkini seuraavan kahden vuoden ajan.

Blogissa kesän aikana vilisseet muutospuheet ovat näin ollen perua tästä nimenomaisesta siirtymästä, joka kätki sisäänsä liian monta muuttolaatikkoa, asunnonhakuilmoitusta ja ehkä myös pari kyyneltä. Horisontissa siintää nyt onneksi kaiken sekoilun jälkeen vain maisterintutkinto, jota tulin tänne Suomenlahden toiselle puolelle suorittamaan.

Istuin muuttoa seuraavana päivänä yhdessä Göteborgin hienoimmista elokuvateattereista, Drakenissa, kuuntelemassa monen sadan muun kansainvälisen opiskelijan kanssa tarinoita ruotsalaisesta yhteiskunnasta ja pohjoismaisesta yhteiselosta. Tilaisuuden jälkeen salin vallannut puheensorina pauhasi kilpaa kaiuttimista kuuluvien säkeiden kanssa.

Sain erotettua metelin läpi Håkan Hellströmin äänen ja harvinaisen tutun säkeen: Känn ingen sorg för mig, Göteborg.

Tunsin olevani vihdoin siellä, mihin olin matkannut ensimmäisen kerran mielikuvituksen turvin jo kymmenen vuotta sitten. Kotona, tuhat kilometriä Helsingistä lounaaseen.

Onko siellä muita vadelmavenepakolaisia? Onko jotain, mitä tahtoisit tietää ulkomaille muutosta, ulkomailla opiskelusta tai ruotsalaisesta yhteiskunnasta? Vastaan mielelläni, jahka tiedän ja ymmärrän itsekin enemmän. 

//

Hi guys! It’s been already a couple of weeks since I wrote the last blog post. A lot has happened during that time and for the next two years, I’ll be living in Gothenburg instead of Helsinki. The text above explains my journey to Sweden but to be honest, it’s way too long and emotional to be translated in English.

Are you living out of your home country? Do you have any questions about moving to or studying in Sweden? 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s