Comme des Garçons: Odeur 53

comme_des_garcons_odeur_53_1_of_1.jpg

Toiset tarttuvat merkittävien elämänmuutosten seurauksena saksiin ja leikkaavat hiuksiinsa ryhtiä. Minä liputan puolestani toisessa leirissä, jonka jäsenten mielestä uuden elämän tulee ennen kaikkea tuoksua upouudelta, samaan tapaan kuin tuliterän auton verhoilut.

Ympärilläni leijuva aura tuoksuu kuitenkin tulevana syksynä nahkapenkkien sijaan kynsilakalle, hapelle ja ulkoilmassa kuivuville vaatteille. Ehkä myös vähän selluloosalle, poltetulle kumille ja muille asioille, joita vain Comme des Garconsin nenät ovat voineet keksiä lukita hajuvesipulloon.

Vuonna 1998 julkaistu Odeur 53 on todennäköisesti markkinoiden ensimmäinen antiparfyymi. Kawakubon tiimin tavoitteena oli taltioida, miltä erilaiset epäorgaaniset materiaalit tuoksuvat. Lopputulos on täysin abstrakti, mielipuolisuudessaan taideperformanssia jäljittelevä hajuvesi, joka tuoksuu toisena hetkenä jumalaiselta ja toisena hetkenä puhtaalta perseeltä.

200 millilitran lasipullossa on sulattelemista. Odeur 53 on jopa kaltaiselleni niche-tuoksujen ystävälle todellinen haaste, jonka pääpalkinto on vielä hämärän peitossa. Ainoastaan eau de toilettena muodossa saatava tuoksu viipyy iholla vain hetken, mutta se jättää jälkeesä metallisen jälkimaun, joka jää junnaamaan reseptoreihin tuntikausiksi.

Älkää kuitenkaan peljätkö, ystävät hyvät: Odeur 53 ei ole takuulla uusi tavaramerkkituoksuni. Se kuitenkin toivon mukaan opettaa jotain jostain, mutta mistä, se on vielä täysin auki ja se sopii teemana tähän elämäntilanteeseeen oikein hyvin.

//

Next fall, I’m going to smell like nail polish, oxygen and wash drying in the wind. I might also smell like cellulose and burned rubber: scents that only the noses of Comme des Garcons would’ve been able to invent. 

Released in 1998, the perfume called Odeur 53 is likely the first antiperfume on the market. The aim of Rei Kawakubo’s team was to capture the odours of inorganic materials. The outcome is abstract, almost like an art performance, that smells divine and hellish at the same time.

I bought mine from Artek store in Helsinki and I’m still trying digest what the enormous bottle contains. Odeur 53 is definitely a challenge, even for someone like me who usually loves niche perfumes. It won’t be my new signature scent but I hope it teaches me something.

Photo: Tomi Mustikka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s