madsnorgaardblackfriday

“Elämä on on ihmisen parasta aikaa”, totesi eräs mäkikotka, filosofi ja elämäntaiteilija. Kaikkien aikojen aforismi vie eteenpäin ympäri vuoden ja elämäntilanteesta toiseen, mutta marraskuu on voimasanoista huolimatta ihan perseestä. Vuoden synkimmälle kuukaudelle on turha antaa kuuluisia tsäänssejä, sillä loppuvuoden kurjuus ei juuri muuksi muutu.

Melankolia toimii parhaiten yliannostuksina, johon vähittäiskauppa on antanut viime vuosina marraskuun osalta oman annoksensa. Jenkeistä Suomeen kopioitu Black Friday on kulutushysterian kansanjuhla ja turhuuden rovio, joka tukkii sähköpostin ja lietsoo paniikkia julkisilla paikoilla.

Black Friday on kerännyt kannanottoja puolesta ja vastaan pitkin päivää. Kulutusjuhlan kritisointiin ovat osallistuneet medioiden lisäksi myös kuluttajabrändit. Tanskalainen Mads Nørgaard sulki verkkokauppansa teemapäivän ajaksi kannanottona massakuluttamista ja muodin ylikuumentunutta kiertokulkua vastaan. Suomalainen Formal Friday osallistui teemapäivään omalla tavallaan. Brändin verkkokaupassa ei kilpailla alennuksilla, mutta jokaisen ostetun tuotteen hinnasta lahjoitetaan viikonlopun ajan 50 prosenttia WWF:lle.

Musta perjantai oli tänä vuonna hieman vähemmän paskempi, mistä on kiittäminen vain ja ainoastaan rohkeita brändejä. Vastuullisuus on toivottavasti kulutushysterian sijaan asialistalla vielä myös vähittäiskaupan osalta jonain synkkänä marraskuun päivänä.

I hate Black Friday but thankfully I am not the only one. Mads Nørgaard and Formal Friday had their own campaigns against consumerism and I am happy that they were brave enough to do it.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s