Changes

Monen mielleyhtymän syntymä on täysi arvoitus, mutta toisten ajatusketjujen logiikkaa ei tarvitse erikseen avata. Tietty tuoksu laukaisee tietyn muiston ja jokin sanan tai toisen yhdistelmä kasvattaa korvamadon. Changes-sana tuo mieleen David Bowien, Bowie puolestaan Ziggy Stardustin punaiset hiukset ja rohkeuden olla oma itsensä ja vielä enemmän.

CHANGES ei ole hassumpi nimi vaatemallistolle, jonka tarkoituksena on Bowien tavoin haastaa sukupuolinormeja pukeutumisen avulla. Idean takana on ruotsalainen vaatemerkki Hope, joka on tunnettu vähäeleisistä ja harmaan eri sävyillä leikkivistä vaatteistaan. CHANGES on haaste Hopen suunnittelufilosofialle ja yhteiskunnalle, joka määrää millaisiin vaatepareihin ihmisen tulisi pukeutua.

Kampanja kuulostaa hyvältä ja näyttää paperilla vielä paremmalta. Vaatemallisto sisältää erilaisia vaatekappaleita mekoista housuihin, huppareista hameisiin ja haalareihin. Kokoelma on väritetty ihanan retrolla värikynällä ja siluetit ovat verrattoman väljiä. Mallit on stailattu mallistokuviin villisti sekoittamalla ja sukupuolinormeista välittämättä.

Poliittisten agendojen ja yhteiskunnallisten kannanottojen kaupallistaminen on kulmikasta, mutta Hopen kampanja meni mutkalle jo puolimatkassa. Tutustuin mallistoon Tukholman vaateliikkeissä, joissa tyttöjen vaatteet olivat visusti tyttöjen puolella ja toisin päin. Vaatteet oli valittu mallinukeille normien ja sukupuolielinten mukaisesti.

CHANGES on Hopen suunnittelijoiden sanoin tutkielma sukupuoli-identiteetistä ja sukupuolinormien kyseenalaistamisesta: se on vaihtoehto ihmisille, jotka eivät tunnusta eroa miesten ja naisten vaateosastojen välillä. Viesti ei mennyt välttämättä perille vaatekauppojen stylisteille, mutta maailma muuttuu ja Ziggy Stardust sirottaa sillä välin glitteriä korvalehdilleni.

Hope: Changes

Hope made an effort to change the world. CHANGES is an outlook on gender identity and a collection for people who don’t care about gender norms. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s