File 20.9.2015 21.04.01

Vähänkään muotia tai popmusiikkia viime vuosina seurannut on törmännyt taatusti valokuviin, jotka poikkeavat tavalla tai toisella muusta kuvastosta. Valokuvissa on usein harmaa tausta, jota vasten kuvattava uhkuu poikkeuksellisen vahvana ja salaperäisenä. Ne ovat todennäköisesti hollantilaisten Inez van Lamsweerden ja Vinoodh Matadinin käsialaa.

Parivaljakon ansioluettelo on pitempi kuin muotiviikkojen catwalkit. Listalta löytyy kampanjoita suurille mainostaloille, editorialeja tärkeimmille muotilehdille ja kuvasarjoja Lady Gagan sekä Björkin kaltaisille tähdille. Palettia täydentävät muotibrändeille tehdyt mainosklipit ja Rihannan FourFiveSecondsin kaltaiset musiikkivideot. 25 vuoteen mahtuu myös paljon, paljon muuta.

Inez & Vinoodhin töistä tekee mielenkiintoisen kuvien kohde, joka on useimmiten jokin tunnettu julkisuuden henkilö. Valokuvaajilla on ilmiömäinen taito saada toiset taiteilijat näyttäytymään aivan uudenlaisessa valossa, minkä seurauksena syntyy uusia maailmoja, kuten Lady Gagan Born This Way -albumin hahmot.

Taiteilijat ovat erittäin ajankohtaisia juuri nyt, sillä koko uran kattava Pretty Much Everything -näyttely on ollut esittelyssä lahden toisella puolella koko kesän. Tukholman Fotografiska-museosta löytyvät vielä viikon ajan valokuvaajien tärkeimmät työt Alexander McQueenin ja Björkin muotokuvista erinäisiin taidekuviin. Olin itse erittäin onnellinen GQ Stylelle kuvatun James Franco -editorialin näkemisestä seinän levyisenä.

Videoteokset puuttuvat valitettavasti Fotografiskan näyttelystä. Pienestä pettymyksestä huolimatta Inez & Vinoodh menevät omalla listallani samaan sarjaan Helmut Newtonin ja Mario Testinon kaltaisten ikonien kanssa.

The main reason for my trip to Stockholm couple weeks ago was to experience Inez & Vinoodh exhibition at Fotografiska. It was definitely worth travelling. 

Kuva kirjottajan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s