Jean Cocteau – The Difficulty of Being

Lukeminen on ollut pitkään harrastus, jonka pariin pääsee liian harvoin ja silloinkin kiireen keskellä. Kirjojen latominen omaan päiväjärjestykseen onkin vaatinut menetettyjä hermoja, hiirenkorville taitettuja sivuja ja matkan varrella rusentunteita kansilehtiä.

Harjoitus tekee mestarin ja toisto toisintaa tavan. Päätin siten poiketa toisten reviirille ja sisällyttää blogiini juttuja kaiken muun lisäksi myös kirjoista. Tavoitteenani on tallentaa ajatuksia lukemistani teksteistä ja liekittää samalla uudelleen syttynyttä lukuintoa uppotumalla kirjoihin myös blogissa.

Kirjallisuutta sivuavat tekstit tunnistat jatkossa Yöpöydällä-otsikosta. Viime vuosien saatossa yöpöytäni on silloin tällöin kantanut lähes yhtä paljon opuksia kuin kirjahyllyni. Toivottavasti se tietää myös lukemattomia postauksia aiheesta.

“Suffering is a habit.”

Jean Cocteaun The Difficulty of Being -kirja kulki mukanani lähes puolen vuoden ajan. Ostin sen kirjakaupasta aikoinaan kannen perusteella: harmahtava facepalm valitsi minut samaan tapaan kuin taikasauva Harryn Ollivanderin putiikissa.

The Difficulty of Being julkaistiin vuonna 1947, jolloin Cocteau oli luonut valtavan määrän aikaansa mullistaneita teoksia tekstistä liikkuvaan kuvaan. Se on koonti kuuden vuosikymmenen aikana eletyistä hetkistä, saavutuksista ja vaikeuksista, joiden rinnalla kulki suuri joukko tunnettuja henkilöitä taiteilijoista kirjailijoihin.

Cocteau avaa heti teoksen alussa intiimin keskusteluyhteyden itsensä ja lukijan välille. Kirjan aikana sivutaan niin unelmia, kuolemaa kuin kauneuttakin ja tiputellaan aikalaisten nimiä hengästyttävällä vauhdilla. Eletty elämä ei ole itsessään arvokkain pääoma, vaan sen aikana opitut ja sisäistetyt asiat.

Taiteilija on kuin huomaamattaan leikannut omista ajatuksistaan peilin, joka tekee lukukokemuksesta kirjan mittaisen reflektointisession. Paikoin korkealentoisista aiheista huolimatta Cocteau käsittelee sellaisia asioita, jotka jäivät polkemaan pään sisälle pitkäksi aikaa.

The Difficulty of Being onkin tavanomaisista muistelmista poiketen sopivan surrealistinen ja konkretiasta pidättäytyvä kirja. Karttuneen nippelitiedon lisäksi se saattaa antaa myös kauaskantoisempia kysymyksiä ja vastauksia. Cocteau on antanut tapansa mukaisesti kaikkensa ja viimeiset sanat ovat lukijan vastuulla.

Jean Cocteau: The Difficulty of Being. (Melville House, 2013. Alkuteos 1957.)

Kuulutko kirjafiilien nettikerhoon? Oman profiilini löydät Goodreadsista täältä

Kuva kirjoittajan.

One thought on “ Yöpöydällä: Jean Cocteau – The Difficulty of Being ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s